sobota 6. dubna 2013

Lososové menu

 Pravidelně pořádáme s přáteli "vařící kola", pokaždé na jiné téma, postupně se všichni ve vaření vystřídáme (je nás 6 někdy 7) a pak probíráme a hodnotíme jak se to komu povedlo, samozřejmě vždy s basou piv, aby nám dobře trávilo. Musím říct, že mi pokaždé u každého chutnalo, moc mám tyto akce ráda. Prošli jsem již omáčkovým kolem, gulášovým kolem (bohužel nemám zdokumentováno) a nyní beží kolo RYBÍ. Vařili jsme s P. jako první, tak jsme zvědavá co si další kuchtíci na nás vymyslí. 

Předkrm: Lososové rolky

Hlavní chod:  Losos pečený na olivovém oleji

                       Zelenina pečená na olivovém oleji s rozmarýnem

                       Brambory na čtvrtky se slupkou


Příprava: 

               Lososové rolky: těsto jako na celestýnské nudle (hladká mouka, 2 vajíčka, trochu soli, mléko nebo voda) upéct na pánvi omelety, nechat vychladit. Náplň do rolek je z lučiny ušlehané s máslem a čerstvým koprem, sůl, pepř. Uzený losos na plátky se poklade na vychladlé omelety a potře se náplní z lučiny, vše se zatočí do rolek, zabalí se do potravinářské fólie a nechá se v ledničce vychladnout, aby náplň pěkně ztuhla a daly se z válečků krájet kolečka. Asi po hodině když je náplň tuhá, se válečky nakrájejí na kolečka.

                    Losos: pokud je s kůží tak zbavit šupin, osolit, opepřit, pokapat citrónem a nechat odpočinout. Plech potřít olivovým olejem, dát na něj lososa a péct asi 20 min při 180°C.
                       
                     Zelenina na rozmarýnu: všechnu možnou zeleninu - cuketa, dýně, papriky, rajčata, cibule, česnek, kukuřice, lilek, pórek a žampiony pokapat olivovým olejem, osolit, opepřit a posypat nejlépe čerstvým rozmarýnem. Peče se při 180°C až začne zelenina zlátnout.

                          Brambory: očištěné brambory ve slupce se nakrájí na čtvrtky, pokladou se vedle sebe na plech, osolit, opepřit, okmínovat, případně se můžou pokapat olivovým olejem, ale není potřeba. Pečou se při 180°C až se na bramborech udělá zlatá kůrka.

                    Omáčka na lososa: smetana na šlehání, čedar, kopr, sůl, pepř, malinko mouky na zahuštění omáčky. Smetana se dá do kastrůlku, přivede se pomalu k varu, přidá se nastrouhaný čedar, nasekaný kopr na jemno, sůl, pepř a vše se pomalinku vaří asi 5 min, nakonec se v trošce vody smíchá asi jedna lžička mouky a omáčka se zahustí. Touto omáčkou se až na talíři polije losos.

Všecko se snědlo, tak to bylo asi dobré :-)


Předkrm: Lososové rolky



Hlavní chod: Pečený losos, zelenina, brambory, omáčka



 Servírování hlavního chodu



A tak se to spolu všecko pěkně peklo :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat